Scheidingsmediation
Scheidings-
mediation
Iedere verbreking van de relatie brengt verdriet en onrust mee. Advocaat-mediators Lousan en Marieke kunnen vanuit hun oprechte betrokkenheid helpen bij het vinden van een oplossing. Bij scheidingsmediation geven we niet alleen aandacht aan de juridische kant, maar maken we juist ook ruimte voor het persoonlijke verhaal.
We stellen veel vragen en we luisteren naar het verhaal. Je gaat samen het gesprek aan. Er is aandacht voor ieders standpunt en voor wat je zelf belangrijk vindt. Jullie gaan op zoek naar het gezamenlijke belang zodat een oplossing wordt gevonden waar jullie achter staan. We proberen samen de ruis weg te nemen om rust te bereiken.
De spelregels in mediation
Scheidingsmediation is een vorm van familiemediation die verschilt van andere mediations omdat wij als advocaat-mediator ook de juridische kennis hebben en jullie de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden schetsen. Een afspraak heeft pas zin als hier geen juridische valkuilen achter schuil gaan. Bovendien kunnen wij de gerechtelijke procedure volledig afwikkelen. Iedere mediation is gebaat bij enkele spelregels.
De belangrijkste spelregels zijn:
- alles wat tijdens de mediation wordt besproken is vertrouwelijk;
- jullie zijn bereid om je in te zetten tot een oplossing te komen en naar elkaar te luisteren;
- jullie zijn bereid naar mogelijke oplossingen te kijken, ook als deze maar voor een deel tegemoet lijken te komen aan je eigen standpunt;
- jullie zijn bereid om te proberen tot een compromis te komen;
- jullie zijn bereid de richting die wij als advocaat-mediator aangeven, te volgen;
- jullie zijn persoonlijk aanwezig bij de mediationgesprekken;
- jullie geven juiste en volledige informatie en bijbehorende stukken aan de ander en aan de advocaat-mediator.
Onze aanpak
We beginnen met een kennismakingsgesprek en we inventariseren samen wat jullie wensen en doelen zijn. Als we samen verder gaan wordt een mediationovereenkomst getekend.
In de mediationgesprekken kunnen jullie je verhaal doen. Zo nodig is er aandacht voor de onderlinge communicatie. Wanneer jullie standpunten uiteen liggen kunnen jullie onder onze begeleiding onderhandelen en zoeken naar een oplossing. We kunnen jullie daarbij vragen ‘out of the box’ te denken. Van de gesprekken worden verslagen gemaakt.
Pas als jullie het eens zijn over de oplossing, zullen wij de afspraken in een convenant en/of ouderschapsplan opnemen. Afspraken zijn pas definitief als jullie beiden hebben getekend.
Nadat alle stukken zijn getekend zullen wij de echtscheidingsprocedure bij de rechtbank voeren. Er wordt een gezamenlijk echtscheidingsverzoek ingediend. Het is een schriftelijke procedure, je hoeft dus niet naar de rechtbank toe. Als de echtscheidingsbeschikking is ontvangen zal die door ons aan de gemeente worden gestuurd zodat de beschikking kan worden ingeschreven. Na inschrijving is het huwelijk ontbonden
Voordelen van mediation
In de mediation of scheidingsbemiddeling is geen rechter betrokken die een beslissing neemt. Een rechter neemt immers een beslissing waar een van jullie het mogelijk niet mee eens of die voor een van jullie onrechtvaardig voelt. Je moet het hier wel mee doen. In mediation kun je proberen tot afspraken te komen die voor jullie allebei rechtvaardig voelen. Jullie beslissen samen en houden daarmee zelf de regie.
In de mediation hoef je het niet per se met elkaar eens te zijn, maar je kunt wel rechtstreeks met elkaar communiceren en van gedachten wisselen. Hierdoor bereik je vaak een creatieve (out of the box) oplossing waar jullie beiden achter staan.
In mediation wordt richting gegeven, wordt ruis verminderd en wordt rust bereikt. Met een gebalde vuist kun je niets door de vingers zien.
-
Vragen?
Hulp of advies nodig van één van onze advocaten? Onze advocaten zijn gespecialiseerd, nemen de tijd en nemen actie waar en wanneer nodig is. Dus twijfel niet en neem contact met ons op!