Erfrecht
Erfrecht
Het erfrecht leeft! Bijna iedereen krijgt er mee te maken. Erven raakt de financiële belangen, zowel zakelijk als privé. Erfrechtelijke keuzes en het verdelen van de erfenis hebben vaak ook invloed op de verhoudingen binnen het gezin of de familie. Ruzie of spanningen binnen de familie over de erfenis of “gedoe” met schuldeisers. Het komt nogal eens voor.
Jennie heeft in het verleden naast Nederlands recht ook notarieel recht gestudeerd. De afgelopen jaren heeft ze zich verder verdiept in het erfrecht. Voor informatie, overleg, advies of een procedure kun je bij haar terecht. Neem gerust contact op.
Het erfrecht
Als er geen testament is, regelt de wet de verdeling van de nalatenschap. De erflater kan in een testament bepalen wie de erfgenamen zijn en hoe de nalatenschap verdeeld moet worden. In de praktijk zijn er vaak veel vragen. In het erfrecht komen veel begrippen naar voren Wat is een wettelijke verdeling? Hoe zit het met onterfde kinderen? Wat is een legitieme portie? Wat is een legaat? Wat moet een executeur eigenlijk doen? Hoe zit het met beneficiair aanvaarden?
Erfrecht omvat de volgende aspecten:
Juridische aspecten
Wettelijke verdeling
De wettelijke verdeling houdt in dat de langstlevende echtgenoot / geregistreerd partner de hele erfenis van de overledene krijgt. De langstlevende mag de erfenis opmaken en hoeft hierover tijdens zijn leven geen verantwoording af te leggen aan de kinderen.
De kinderen zijn niet onterfd. Hun erfdeel wordt omgezet in een geldbedrag, een “tegoedbon”. Zij krijgen dat – in principe – pas als de langstlevende komt te overlijden. Of er nog wat over is van de “tegoedbon”, is pas duidelijk als de langstlevende komt te overlijden.
Onterfde kinderen en de legitieme
Een ouder kan in een testament bepalen dat één of meer van de kinderen wordt onterfd. “Normaal” erft een kind een kindsdeel. Dat is het gedeelte van een nalatenschap dat overeenkomt met het aantal kinderen dat de overleden heeft (plus één in geval de overledene een echtgenoot achterlaat). Als onterfd kind kun je een beroep doen op je legitieme portie. (Je moet wel zelf in actie komen.) De legitieme portie is het deel van de erfenis waarop je als legitimaris (onterfd kind) aanspraak kunt maken. De omvang van de legitieme portie is de helft van het “normale” erfdeel van de erfgenaam. De legitieme portie geeft alleen een aanspraak op geld. Je hebt geen recht op goederen uit de nalatenschap.
Aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen
Een erfenis kan zuiver worden aanvaarden. Dat wil zeggen dat de erfenis zonder meer wordt geaccepteerd, zowel de bezittingen als de schulden. Je weet dus (nog) niet of het saldo wel positief is. Verwerpen van de nalatenschap is het niet accepteren. Benificiaire aanvaarding of – zoals het ook wel wordt genoemd – aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving wil zeggen dat het erfdeel wordt geaccepteerd onder de voorwaarde dat je niet aansprakelijk wordt voor verplichtingen (schulden) van de overledene voor zover die groter zijn dan de verkrijging uit de erfenis. Beneficiair aanvaarden moet schriftelijk worden verklaard, zo snel mogelijk nadat je op de hoogte bent dat je erfgenaam bent.
Legaat
Een legaat is een testamentaire making waarbij een speciaal voorwerp of deel van de nalatenschap aan iemand (legataris) wordt nagelaten. Bijvoorbeeld: het antieke horloge van opa aan één van de kinderen of een geldbedrag aan een charitatieve instelling. Een legataris kan ook tegelijk erfgenaam zijn. De legataris krijgt dan bij wijze van spreken iets vooraf.
Executeur
Degene die in een testament is aangewezen om de erfenis af te wikkelen.
Executeurs zijn er in soorten en maten. In het testament wordt bepaald welke bevoegdheden de executeur heeft.
Advies op maat
Ben je benieuwd naar wat WET Advocaten & Mediators voor je kan betekenen? Neem gerust eens contact met ons op.
-
Vragen?
Hulp of advies nodig van één van onze advocaten? Onze advocaten zijn gespecialiseerd, nemen de tijd en nemen actie waar en wanneer nodig is. Dus twijfel niet en neem contact met ons op!